Fundația pentru Dezvoltare Ecologică ECODAVA din Republica Moldova a organizat pe 30 ianuarie 2014 o conferință națională privind problemele de mediu în Moldova și metode de rezolvare a acestora.
La conferință au participat reprezentanți ai mediului academic, guvernamental și veguvernamental. Astfel, au fost prezenți:
-Dorin Dușciac, Vice-Ministru, Ministerul Mediului
-Tudor Botnari, Director Adjunct, Agenția de Stat MOLDSILVA
-Vladimir Garaba, Mișcarea Ecologistă din Moldova, ș.a.
Conferința a fost axată pe problema zonelor acvatice și zonelor verzi, problema apelor, problema deșeurilor, problema florilor vernale, problema atitudinii și participării civice, etc.
Astfel s-a constat că cauza principală a tuturor problemelor ecologice este atitudinea indiferentă cetățenilor, care fie prin acțiunea sau inacțiunea lor agravează sau permit degradarea mediului. Prin urmare, o poziție unică a tuturor participanților a fost să ne unim eforturile în scopul responsabilizării cetățenilor asupra valorii mediului înconjurător.
Pe parcursul conferinței au fost enunțate următoarele propuneri :
1) Consolidarea forțelor civice în colaborare cu Agenția MOLDSILVA și autoritățile publice locale în scopul realizării planului de înpădurire pînă la 15% din suprafața Republicii Moldova. Prioritate avînd rîul Bîc.
2) Realizarea efortului comun în scopul promovării legii deșeurilor în parlament și implementării acestea de către Ministerul Mediului.
3) Instituirea în parteneriat cu Inspectoratul Ecologic de Stat, Ministerul Mediului și Agenția MOLDSILVA a „Inspectorului voluntar de Mediu”
4) Lobarea unui curs de „Educație Ecologică” prin intermediul Ministerului Mediului și Ministerului Educației care să educe un spirit ecologic începînd cu tînăra generație.
5) Elaborarea unui ordin de înăsprire a pedepsei responsabililor de păstrarea fondului florilor vernale, care în prag de primăvare sunt nimicite încontinuu în scop comercial și din punct de vedere ecologic – irațional.
6) Realizarea proiectului pilot „Școala Tînărului Ecologist” care să informeze tinerii despre problemele și metodele de combatere a problemelor ecologice. Crearea unui grup de interes care pe parcursul anului 2015 să realizeze propunerile sus menționate.
7) Alinierea mai multor ONG-uri la Consiliile de ONG de pe lîngă Ministerul Mediului, Agenția MOLDSILVA, ș.a.
8) Lansarea unui apel către ONG-urile de mediu, lărgirea platformei de colaborare a organizațiilor de profil, în vederea reacționării la amenințările care continuă în domeniul ecologic.
9) Fundația ECODAVA a fost însărcinată cu petrecerea unor ședințe similare în scurt timp pentru determinarea posibilității de implicare a altor ONG-uri în proiecte concrete.
În legătură cu aceasta, Fundația ECODAVA constată continua degradare a mediului în Moldova pe de o parte, dar și lipsa unor instrumente viabile de colaborare a structurilor guvernamentale și neguvernamentale în acest sector.
Prin urmare, Fundația ECODAVA își asumă responsabilitatea de a contribui la maxim consolidării forțelor civice în scopul ameliorării problemelor ecologice, urmînd să intervină cu propuneri concrete către organizațiile partenere.