In urma scrisorii deschise adresate Ministrului Mediului, dn-lui Valeriu Munteanu, in care este relatată situația dezastruasă a lacului de acumulare Ghidighici și îngrijorarea societății civile în urma acestui caz, Ministerul Mediului a organizat la data de 22 septembrie 2016, o ședință de lucru la care au participat reprezentanți din cadrul ministerului dar și directorul Agenției “APELE MOLDOVEI”, Igor Hîncu, în gestiunea careia se află în prezent lacul Ghidighici, precum și reprezentanți ai societății civile: Fundatia Pentru Dezvoltare Ecologică “EcoDava”, Centrul pentru Cooperarea Tinerilor din Republica Moldova și Alinața Națională “YMCA” din Republica Moldova.
Astfel, au fost invocate condițiile necorespunzătoare de întreținere a lacului, necesitatea urgentă de reparare a digului, evacuatorului de fund, deversorului de ape mari și a podului. La fel, ne-am referit și la sursele de poluare a rîului Bîc și a lacului Ghidighici precum și măsurile necesare de asigurat pentru a stopa aceste încălcări.
Funcționarii responsabili au informat reprezentanții mediului non-guvernamental despre îndeplinirea planului de acțiuni „pentru asigurarea exploatării în regim de siguranță a lacului de acumulare Ghidighici”. Astfel, s-a concluzionat că din măsurile planificate pentru perioada anilor 2015-2020, cele planificate pentru anul trecut și curent sunt în întîrziere, din cauza lipsei surselor financiare, dar și alți factori obiectivi.
Ambele părți au menționat că „este important să aibă loc colaborarea mediului ONG-ist cu structurile de stat de profil în vederea atingerii obiectivelor comune.
Problemele de mediu sunt universale și afectează întreaga populație. Anume în acest context, solicităm să fim contactați și implicați în acțiunile pe care le planifică Ministerul și structurile sale. Din partea noastră, ne oferim să contribuim cu muncă voluntară și expertiză disponibilă pentru a ajuta la rezolvarea problemelor lacului Ghidighici”.
Din partea ONG-urilor au parvenit propuneri precum instituirea unui grup comun de monitorizare lunară a implementării planului de acțiuni, elaborarea și înaintarea spre finanțare a unui proiect către FEN pentru realizarea unei expediții a voluntarilor în zonă și realizarea unor măsuri ecologice, lansarea unui concurs de amenajare a teritoriului adiacent și altele. Propunerile vor fi analizate bilateral prin prisma oportunității implementării lor.