Expeditia ecologica nr.2 face parte din proectul de studiu si ameliorare a situatiei ecologice a riului BIC lansata pe 29 aprilie la izvorul riului din s.Temeleuti. Proectul riul BIC are ca scop efectuarea a 5 expeditii pentru a curata de deseuri cele mai poluate zone a acestui riu de importanta nationala si ulterior de a planta 8000 de arbori pentru imbogatirea albiei riului. Unul din obiectivele propuse este de a elabora o harta ecologica unde vor fi indicate focarele de poluare de diferit nivel.
Pe data de 10 iulie in localitatea Peticeni sa desfasurat cea dea doua expeditie a proectului, unde au participat voluntari de la 4 organizatii non guvernamentale: Fundatia Ecodava, Guvernul Tinerilor din R.M., Federatia de lupte Nationale VOIEVOD si alianta nationala YMCA. In numar de 20 voluntari, un expert si un cartograf tinerii au facut un lagar din corturi linga barajul de acumulare a riului BIC din preajma satului Peticeni.
Este important de mentionat ca expeditia sa desfasurat sub forma de mars turistic si anume asa am putut cerceta o portiune mai mare din riu si nu doar un punct anumit. Voluntarii au fost impartiti in doua echipe o echipa sa deplasat spre s.Temeleuti iar alta a parcurs o distanta de 25km pe malul riului cercetind riul in apropierea satelor Valcinet, Novaci, Vatamaneasa si ajungind aproape de or.Calarasi.
In urma marsului turistuic volunarii au colectat aproximativ 40 de saci cu deseuri din plastic si altele. Aceasta expeditie nea facut sa intelegem si mai mult despre seriozitatea problemelor ecologice a acestui riu nu numai poluat dar si pe cale de disparitie o spun sigur bazinduma pe cele vazute, intre satele Peticeni si Valcinet voluntarii au descoperit o damba care opreste in totalitate apa riului dupa examinare se vede clar ca este o damba proaspat construita ne punem o singura intrebare unde se uita inspectoratul ecologic
Dupa aceasta damba riul BIC se deosebeste doar prin iarba mai verde si abea la citeva sute de metri se vede un pirau de mici dimensiuni,noi credem ca indiferenta oamenilor nare margini in satele Valcinet, Novaci gradinile oamenilor se marginesc direct cu riul unde pe malul riului adica in gradina lor oamenii isi depoziteaza deseurile si este clar ca in urma ploilor desuurile si apele ce se scurg prin ele nimeresc in riu
In urma expeditiei au fost depistate mai multe focare de poluare si incalcari care vor fi indicate pe harta ecologica care este in proces de elaborare.In a doua zi de expeditie voluntarii celor 4 ong-uri au organizat o actiune de colectare a deseurilor din preajma barajelor de acumulare a riului BIC unde au fost colectati aproximativ 25 saci cu deseuri.
Fundatia pentru dezvoltare Ecologica Ecodava a inceput filmarile unui filmulet despre cele 5 expeditii si despre riul BIC in general filmarile se fac cu o DRONA speciala si vom putea admira riul si imprejurimile de la inaltime. DE asemenea Fundatia Ecodava aduce sincere multumiri voluntarilor ONG-urilor YMCA, Guvernul Tinerilor si Federatiei VOIEVOD nu in ultimul rind dorim sa multumim omului care permanent sustine financiar diferite proecte ecologice care aduc un aport in ameliorarea situatiei ecilogice din tara noastra un om cu inima mare domnul VASILE CHIRTOCA presedintele companiei DAAC-HERMES care a demonstrat ca multe lucruri bune se pot face nu numai din fonduri europene.