S-au împinit 545 de ani de la Bătălia de la Vaslui, în care oastea Moldovei condusă de Ştefan cel Mare a repurtat o strălucită victorie asupra armatei otomane. Mișcarea națională „Voievod”, Mişcărea de Tineret ,,Urmaşii lui Ştefan”, dar şi alţi activişti civici, au mers la monumentul lui Ştefan cel Mare şi au depus flori pentru a-i aduce un omagiu Voievodului.
„Acest marş din data de 10 ianuarie, noi îl facem tradiţional de mai mult de 10 ani de zile şi ne bucurăm că la acest marş vin tot mai mulţi tineri care sînt pasionaţi sau trăiesc cu această idee sacră: cinstirea marelui voievod, cinstirea Moldovei şi aceste glorii ai strămoşilor noştri. Au fost biruiţi cei mai mari duşmani din acel timp. Ştefan cel Mare era omul care îşi dădea acele datorii faţă de ţară, faţă de poporul său.
Ştefan cel Mare şi Sfînt este pentru organizaţia noastră patronul spiritual, este acea idee care noi o urmăm de mai mulţi ani ”, a declrat liderul Mișcării Naționale „Voievod”, Nicolae Pascaru. Liderul Mișcării Naționale „Voievod” îl apreciază pe Ştefan cel Mare ca fiind un biruitor al tuturor duşmanilor care au călcat hotarele ţării. „Este un iubitor de libertate, omul care a fondat o pătură boierească din oameni viteji. Ştefan cel Marea dă cea mai mare biruinţă a Imperiului Otoman anume la Vaslui, pe data de 10 ianuarie 1475. El a fost ridicat în glorie de cei mai mari ai acelui timp. El e omul care a plasat Moldova pe arena internaţională”, a mai adăugat Pascaru.
Nicolae Pascaru este de părere că Ştefan cel Mare şi Sfînt trebuie promovat în şcoli, grădiniţe, universităţi pentru că el este spiritul ţării noastre. „La 10 ianuarie 1475, Ştefan cel Mare a purtat una dintre cele mai glorioase victorii din cariera sa. Cu 40 de mii de oșteni a reușit să învingă o oaste de 120.000 de turci. Pentru noi, cei de la Federaţia de Luptă Naţională Voievod este extrem de important să dezvoltăm nu doar capacităţile fizice, dar şi cele patriotice, pentru că un tînăr cînd îşi cunoaşte istoria, valorile, cu siguranţă are şi un viitor bun”, vicepreşedintele Federaţiei de Luptă Naţională „Voievod”, Oleg Sclifos.
Sclifos spune că prin evenimentul de astăzi, doreşte să transmită şi un mesaj celor care stau acasă, care nu ştiu despre acest eveniment: „Este foarte important să ne cunoaştem cu toţii istoria, este important să comemorăm strămoşii noştri şi să ne mîndrim cu ei. Avem un trecut glorios. Ţările care nu-şi cunosc trecutul, nu au nici viitor”. Prezent la eveniment, preşedintele fundaţiei ecologice Ecodava, Igor Sîrbu spune că bătălia de la Vaslui ,,a fost una decisivă, foarte importantă la acel moment pentru păstrarea statului moldovenesc”. „A fost un eveniment care a unit statul moldovenesc. Este un exemplu pentru noi, să fim la fel de unificaţi pentru a putea face faţă unor presiuni. Trebuie să ştim de unde am pornit, cine suntem, cine a fost eroii neamului moldovenesc.
Fiecare moldovean trebuie să cinstească această zi”, a mai spus preşedintele fundaţiei ecologice Ecodava, Igor Sîrbu. Aceeaşi opinie a fost exprimată şi de președintele Mişcării de Tineret ,,Urmaşii lui Ştefan”: ,,La această dată noi ieşim şi comemorăm pe cei căzuţi pe cîmpurile de luptă în Catedrala Mitropolitană. Este de datoria noastră să ţinem la istoria şi tradiţia noastră. Moldovenii sînt un popor care au un trecut glorios. Este important pentru tînăra generaţie să ştie că vin dintr-un neam cu istorie bogată. Noi am ştiut să stăm cu capul sus”, a spus Dumitru Roibu.
Bătălia de la Vaslui, cunoscută și ca bătălia de la Podul Înalt, a avut loc la 10 ianuarie 1475. Aceasta este cunoscută drept cea mai mare victorie a lui Ștefan cel Mare asupra oastei Imperiului Otoman și cea mai mare pierdere a turcilor în fața unei armate creștine. Cu o armată de circa 40 de mii de oșteni, Ștefan cel Mare a reușit să învingă o oaste de 120.000 de luptători.