Inspectoratul de Mediu reacționează la apelul „EcoDava” privind moratoriu

Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a reacționat la solicitarea mișcării „EcoDava” privind instituirea unui moratoriu de 10 ani asupra defrișărilor în Republica Moldova, prezentând date privind acțiunile întreprinse în combaterea acestui fenomen.

Potrivit IPM, în anul 2024, inspectorii de mediu au aplicat amenzi în valoare de 2,52 milioane de lei pentru tăieri ilegale de arbori, iar prejudiciul total cauzat resurselor naturale a fost estimat la aproximativ 775 mii de lei. În total, 780 de procese-verbale au fost întocmite în urma controalelor realizate în pădurile administrate de „Moldsilva”, autoritățile locale și alți deținători.

De asemenea, potrivit instituției, au fost identificate 58 de cazuri de tăieri ilegale efectuate de persoane neidentificate, pentru care IPM a sesizat organele de drept în vederea luării măsurilor necesare.

În documentul oficial transmis mișcării „EcoDava”, Inspectoratul subliniază că își va intensifica acțiunile pentru combaterea tăierilor ilegale și protejarea fondului forestier. Totodată, se menționează că IPM își desfășoară activitatea în baza atribuțiilor stabilite prin lege și continuă să monitorizeze situația pentru a preveni abuzurile asupra mediului.

Solicitarea „EcoDava” privind moratoriul nu a primit un răspuns direct din partea autorităților, însă IPM a reiterat angajamentul său în lupta împotriva exploatării ilegale a pădurilor.

În acest context, președintele fundației ”EcoDava”, Nicolae Pascaru, a declarat pentru redacția Noi.md, că oarecum prin aest răspuns Moldsilva recunoaște că situația a ieșit de sub control.

”Noi ne bucurăm că ei reacționează, noi încă nu am primit un răspuns cu privire la moratoriu, însă noi înțelegem că problema este una națională. Vedem cîte cazuri sînt depistate de defrișări ilegale, dar cîte sînt care încă nu au fost depistate de tăierea codrilor. Moldsilva nu recunoaște că aceste tăieri din partea Călărașului, Nisporeniului și a Hînceștiului sînt deja sistematice și de fapt acolo se ascunde cea mai mare problemă pentru că în zonă sînt tăiate hectare întregi de pădure. EcoDava a primit scrisori și de la alți activiști civici. Prin această scrisoare, Agenția Moldsilva încearcă să oprească această catastrofă ecologică, dar este tot o dată o recunoaștere a înfrîngerii sale, pentru că nu poate să oprească aceste defrișări ilegale. De fapt de această problemă ar trebui să se ocupe Guvernul. Este o problemă sistemică care trebuie să fie rezolvată poate chiar cu implicarea organelor procuraturii și a poliției. În această situație s-a ajuns din cauza politicilor guvernamentale din ultimii cinci ani. Pădurarii trebuie să fie direct responsabili de fiecare metru pătrat de pădure, dar nu cum este acum cînd sînt responsabile mai multe instituții care uneori se războiesc între ele. Noi vedem că ele sînt putrede, corupte, ele nu au grijă de protecția mediului dar fac business pe păduri”, a declarat Pascaru.