Practic, fiecare om astăzi participă în dezbaterea problemelor cu privire la nutriție și alimente.
Aceste subiecte sunt discutate în cercurile înguste și publice. Etichetarea alimentelor modificate genetic, impozitele la apă cu zahăr, reforma sistemului de sănătate publică, toate aceste întrebări gravitează în jurul alimentelor la nivel mondial.
Să examinăm cele mai mari probleme în producția alimentelor din lumea de azi și modul în care acestea ne afectează.
Politică alimentară
Politicienii și activiștii sociali discută la probleme de obezitate la nivel mondial.
Probabil, credeți că alegerea felurilor de mâncare este o chestiune de responsabilitate personală și că industria alimentară nu are nici un impact real asupra dieta dvs., și că guvernul nu este implicat în această afacere și nu are nimic comun cu alegerea dvs. personală a alimentelor.
Și probabil, pe de altă parte, recunoașteți că alimentele au un efect puternic asupra mediului. Și că acest fapt afectează alegerea dvs. personală a produselor.
În orice caz, guvernul poate pune unele restricții la practicile de marketing în industria alimentară.
Marketingul modern al produselor alimentare
Prevalența obezității în lume a început să crească brusc în anii 1980. De atunci hrana noastră s-a schimbat, am început să mâncăm în mai multe locuri, cu o frecvență mai mare și porțiuni mult mai mari. În special, aceste schimbări în societate s-au produs ca urmare a ritmului frenetic tot mai mare a vieții moderne.
Foamea alimentară
Uneori este greu de crezut, dar chiar și în țările cele mai bogate milioane de copii trăiesc în sărăcie și depind de beneficiile și opinia publică. Nu este vorba doar de a reduce decalajul în valori de venit, educație, sănătate și valori culturale între cei avuți și cei săraci, și oare merită de a face acest lucru. Deoarece acest argument depinde de mulți factori și devine o chestiune de politică. Așa cum este cazul cu multe alte probleme nutriționale, problema alimentelor se transformă în politica de stat.
Influența diferitelor țări asupra dietei
Schimbările în economia globală permit unor segmente ale populației de a se alimenta tot mai bine și să urmeze calea americanilor. Ca și în SUA, cumpărăm alimente nesănătoase, bogate în calorii, creștem în greutate și devenim obezi. De îndată ce economia se îmbunătățește, numărul de persoane obeze crește până nu atinge indiciul de securitate alimentară și în curând îl depășește.
Problemele procesului de producție al alimentelor
Dar de ce se pare că unii oameni câștigă în greutate mai ușor decât altele? Genetica este, cu siguranță, un factor important, dar genetica nu a avut timp pentru a schimba americanii, iar ei au început să câștige în greutate în anii 1980. Factorul principal pentru schimbarea alimentelor a fost mediul de habitat. La începutul anilor 1980 alimentele se răspândesc tot mai mult, de exemplu, fast-food. Mărimea porțiilor de alimente este în creștere. Oamenii au început să consume tot mai des și să ia tot mai multe gustări în afara casei. De aceea obezitatea reprezintă o temă deosebită pentru caricaturiști. Ele pot desena rapid burțile uriașe pentru a ilustra factorii personali, care contribuie la obezitate, însă a descrie impactul asupra mediului înconjurător este mult mai dificil.
Obezități infantile
Consecințele comercializării produselor alimentare asupra greutății copiilor depășesc publicitatea. Companii de produse alimentare mari folosesc metode din ce în ce mai sofisticate pentru a promova produsele sale prin intermediul unor misiuni de “responsabilitate socială”. Acestea susțin cercetările științifice care demonstrează că produsele nu afectează greutatea corporală (studiile independente au tendința de a ajunge la diferite concluzii). De asemenea, ei întemeiază comunități mari de caritate, sportive sau de sănătate, implicând spitale și orfelinate. Poate credeți că nu este corect de a atribui obezitatea la influența de marketing a industriei alimentare, atunci când problema reală constă în educația prea permisivă.
Alimente modificate genetic
Unul dintre aspectele dezbaterilor cu privire la OMG este evident. În multe țări consumatorii nu au de ales. Alimentele modificate genetic nu sunt etichetate.
Iar etichetarea OMG este foarte relativă.
Alimentația copiilor este o politică
Nu am abordat încă problema alimentației școlare din punct de vedere politic, dar fiecare școală oferă școlarilor micul dejun și masa de prânz. Este o nișă pentru industria mare în care căuta să intre și să câștige tot mai multe companii. Cu toate acestea, mulți copii suferă de foame în timpul orelor de școală. Orice companie implicată în furnizarea produselor alimentare pentru prânzuri și băuturi școlare vrea cota sa de bani.
Etichetarea confuză a produselor
Orice excursie la supermarket ticsit de produse supraîncărcate cu zahăr, grăsimi saturate, sare și calorii în plus contribuie foarte mult la creșterea profiturilor pentru producători și comercianți cu amănuntul, dacă nu ar fi cei care le consumă. Cumpărătorii pot spune că ei doresc să consume alimente sănătoase, dar mulți oameni percep confuz recomandările nutriționiștilor și lista complexă a ingredientelor. Marketologii, în rândul său, folosesc cu pricepere această confuzie.
Lăcomia companiilor
În multe magazine pasajele întregi sunt dedicate băuturilor carbogazoase, snacks-urilor, biscuiților, bomboanelor, micilor dejunuri dulce și uscate. Toate aceste produse sunt realizate din ingrediente ieftine și sunt promovate cu bugete imense. Ele sunt fabricate de cele mai mari corporații de produse alimentare din lume și marketologii lor, desigur, mereu sunt în căutarea modalităților de a reduce costurile și a crește profiturile.
Ignorarea schimbărilor climatice
Deși acest lucru poate părea evident de la sine că climatul devine tot mai cald și vremea mai extremă, unii oameni cred că aceste tendințe nu au nimic de-a face cu activități umane industriale sau agricole și că nu este nevoie pentru a încerca a reduce impactul agriculturii asupra climei.
Cu toate acestea, oamenii de știință spun ca nivelul gazelor cu efect de seră este atât de mare, încât prejudiciul adus de producția agricolă este inevitabil. Ei prezic că încălzirea globală va duce la mai frecvente evenimente meteorologice extreme, cum ar fi seceta care va afecta agricultura în multe țări. Dacă politicienii nu pot lua măsuri, atunci cetățenii obișnuiți vor trebui să o facă pentru ei. Acest lucru este evidențiat prin numărul tot mai mare de vegetarieni, adepți de dieta crudă și consumatori conștienți.
A oferi o speranță
În ciuda barierelor personale și ecologice pentru o alimentație sănătoasă, tot mai mulți oameni caută să îmbunătățească sistemul de alimentație. Această mișcare este fragmentară și descentralizată, compusă din sute de grupuri, care vizează îmbunătățirea sănătății, securitatea alimentară, prevenirea obezității și siguranța alimentară. Multe grupuri doresc să transforme sistemul industrial de producție alimentară în sistemul durabil, local și organic; mai blând pentru animalele de fermă și o atitudine corectă și echitabilă în raport cu lucrătorii din agricultură.
Un scop comun reunește aceste grupuri: crearea sistemului de alimentație mai sănătos pentru oameni și planetă. Participanții la această mișcare votează cu furculițele lor de fiecare dată când fac o alegere a felurilor de mâncare.