Catastrofa ecologică de la Strășeni amenință tot mai mult nu doar locuitorii din zonă, dar și pe cei din capitală. Problema o reprezintă apele reziduale care se scurg în mediul înconjurător, iar autoritățile nu întreprind nimic pentru a rezolva situația. Nici măcar amenzile de milioane de lei nu le motivează să întreprindă careva măsuri.
Problema ecologică a atins cote alarmante din cauză că tronsonul de evacuare a apelor reziduale este absolut nefuncțional, iar deșeurile se scurg direct pe cîmpuri. Președintele Mișcării ecologice ”EcoDava”, Igor Sîrbu, a declarat că autoritățile nu întreprind nimic concret, cu excepția “activității de pe hîrtie”.
”Astăzi la Strășeni a avut loc o ședință la care Consiliul de Administrație Apă Canal Straseni a invitat reprezentanți de la primaria Strășeni pentru a discuta situația privind amenzile primite de 40.000 lei și 4 milioane lei pentru evacuarea apelor reziduale în rîul Bîc. S-a luat hotărîrea de a forma o Comisie care a mers la fața locului și a încercat să găsească soluții. Din discuții a devenit clar faptul că în următorii 3 ani ei nu au de gînd să înceapă construcția stației de epurare, deoarece nu au nici măcar un proiect, iar locul amplasării încă nu este bine definit”, a declarat Igor Sîrbu.
Totodată, el a menționat faptul că unica soluție, în viziunea membrilor comisiei, este repararea colectorului vechi care nu funcționează de mai mulți ani.
”La începutul anului, după prima amendă, ei au încercat să-l repare, dar s-au oprit la clădirea unui complex care a fost înălțat chiar deasupra țevei colectorului. E interesant faptul că proiectul construcției a fost autorizat de primăria Strășeni, dar și de Apă-Canal Strășeni. Am încercat să discutăm cu Primarul de Strășeni, Valentina Casian, care a fost și ea prezentă la această întîlnire, dar ea a rugat să nu-i încurcăm să lucreze”, a mai declarat președintele EcoDava.
Reamintim că din 2013 pînă în prezent reprezentanții mișcării ecologie au fost la 5 întîlniri cu primarul de Strășeni unde la primele 4, acesta se purta destul de frumos, povestind despre mărețul ei plan de a construi o stație de epurare la Strășeni, despre granturile mari pe care le așteaptă. Însă, potrivit lui Sîrbu, de fiecare dată după ce obținea banii, ea hotăra să-i cheltuie pe alte necesităti ”mai importante” din punctul ei de vedere.
”Astăzi, Valentina Casian a pus problema apelor reziduale pe umerii șefului Apă-Canal, Costov Constantin, dînd indicații pentru construirea unei rețele noi de canalizare în orașul Strășeni cu o stație de pompare la fel în lunca Bîcului”, a mai spus Sîrbu.
La rîndul său, deputatul socialist, Nicolae Pascaru, spune că problema de la Strășeni a ieșit de sub control din cauza iresponsabilității primarului care a decis că alte probleme sînt mai importante decît cea ecologică care indirect dăunează nu doar mediului înconjurător, dar și influențează grav asupra sănătății oamenilor.